Home | Culture

Culture

image

* * *

The World Happiness Report and the ONS study aren’t readily comparable – the questions are different and the two studies cover a slightly different range of years – but such a marked disparity raises the possibility that how happy you say you are depends on who’s asking.
Full story

Klubi letrar "Metafora" feston Ditën Botërore të Poezisë

image
Profesori Xhelal Zejneli në referatin e tij që paraqiti për Ditën ndërkombëtare të poezisë tha se, që nga koha homerike e këndej, poezia e mirëfilltë ka pasur një qëllim të vetëm – t’i këndojë të bukurës. ,,Aedët parahomerikë, edhe kur u thurnin vargje heronjve të Trojës, në qendër kishin të bukurën. Po kështu edhe homeridët e ishullit Hios. Himne bukurie krijuan sidomos lirikët e lashtë grekë – Arkiloku, Alkeu, Pindari dhe poetesha e dashurisë, Safo, të cilën Platoni e quajti muza e dhjetë. Shtigjet e tyre poetike i ndoqën edhe poetët aleksandrinë....
Full story

Gazmend Freitag modern and an innovative Artist

image
Gazmend Freitag has already achieved a success in the artistic world. His pictures and his participation in various world exhibitions are quite convincing. ...
Full story

Raphael Kirchner

image
Kirchner was born in 1876 in Vienna, Austria, and attended the Academy of Fine Arts Vienna. He moved to Paris in the year 1900, making illustrations for such magazines as La Vie Parisienne....
Full story

The strange death of social democracy in Europe

image
It’s too simplistic to simply target things like the government and the media. Not all politicians are corrupt, not all media tell lies. By using the same tactics as the populist far right, I think that people will not......
Full story

Intervistë me aktoren Monna Mustafa

image
Unë gjithmonë gjej diçka të përbashkët me rolin, qoftë edhe një fjalë të vetme ose emocion, po nëse do isha në teatër me një rol komik atëherë ushtroj në shtepi... Në teatër kaloj muaj të tëra duke bërë prova dhe përpiqem të mos gaboj, dhe t’i mbaj mend të gjitha veprimet në mend......
Full story

The Nature Cure

image
Ecotherapy is a fledgling profession, still unrestrained by such things as “standards of practice” and “licensing requirements.” It can mean regular outdoor sessions with a therapist or simple exercises ......
Full story

Pleasure Offence

image
Ambition— Desire of Office, or precedence, AMBITION: a name used also in the worse sense, for the reason before mentioned....
Full story

Amaneti i Prof. Dr. Abdulla Mehmetit

image
Akademiku, Prof. Dr. Abdulla Mehmeti thekson se ne duhet ta ruajmë gjuhën tonë, kulturën, traditat dhe lidhjen e gjakut mes shqiptarëve kudo që janë, në Atdhe e në mërgim......
Full story

* * *

image
Others, that allow for a Law of Nature, the keeping of Faith, do neverthelesse make exception of certain persons; as Heretiques, and such as use not to performe their Covenant to others: And this also is against reason....
Full story
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last total: 529 | displaying: 1 - 10
Log in
Featured author