Home | Literature

Literature

image

Poezia - mbretëri e pavdekshme e shpirtit

Kur filozofi gjerman Hegeli (Georg Wilhelm Friedrich Hegel, 1770-1831) në Estetikën e vet i renditi artet për nga thelbi artistik i tyre, muzikën e vuri në krye të vendit. Por, menjëherë pas saj e vendosi poezinë. Llojet e tjera të artit i mori për më pak artistike se dy të parat, ndaj i renditi pas tyre. Sipas filozofit të madh, sa më shumë lëndë të ketë një art, aq më pak artistike është. Muzika është më artistikja ngase lënda e krijimit të saj është tingulli dhe jo materia. Poezia është po kaq artistike, ngase komponenti krijues i saj është, jo materia por fjala. Në rastin e poezisë ajo është fjalë apo shprehje artistike.
Full story

A Day in the Country

image
In spring, before one is weary of the warmth and the monotonous green of the fields, when everything is fresh and full of fragrance, who would not want to hear about the golden may-beetles, about the cranes, about the gurgling streams, and the corn mounting into ear?...
Full story

Skllavëri e Qetë

image
Të robëruar jemi si yll mes dy yllësish. Heshtja na bën të gjallë, anatominë e premtimit tonë formëson në kuzhinat me aromë mëngjesi. ...
Full story

A Passion in the Desert

image
The silence was awful in its wild and terrible majesty. Infinity, immensity, closed in upon the soul from every side. Not a cloud in the sky, not a breath in the air, not a flaw on the bosom of the sand, ever moving in diminutive waves......
Full story

Oksigjen Shkurti

image
Njerëzit, krejt në mërzi janë zhytur. Paqja dhe dashuria, sot në çhumanizëm. E drejta, si mjet i padrejtë......
Full story

Sikur s'jetoj në vendin tim

image
Më ndodh sikur s'jetoj në vendin tim, Po në një vend të huaj dhe të largët Në një qytet me buba dhe me minj Mes mureve të rrjepur dhe të largët....
Full story

* * *

image
Këtu është djepi i qytetërimit europian ; këtu janë zhvilluar skenat e para të mitologjisë, këtu është parajsa tokësore, këtu kanë jetuar njerëzit fisnikë : zgjoheshin dhe flinin të lumtur e të pafajshëm, gëmushat mbusheshin me këngët ......
Full story

Muzg mërgimi

image
- Muzgjet plot kumbonë kur ngitshim arash te mblueme nga tymtaja n’sa n’qiellë, si syni i jonë, lshojshim balona. ...
Full story

* * *

image
O nymphs, let’s rise again with many memories. ‘My eye, piercing the reeds, speared each immortal......
Full story

Beauty and the Illiterate

image
Unbelievable cleanliness allowed, to great depth in her, the real landscape to be seen, Where, near the river, the dark ones fought against the Angel, exactly showing how she's born, Beauty......
Full story
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last total: 1525 | displaying: 1 - 10
Log in
Featured author